Alapítvány bemutatása

Az alapítványt 2001-ben az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet Intenzív Osztályán kezelt beteg hozzátartozója hozta létre azzal a céllal, hogy többletforrást szerezve a súlyos sérültek gyógyításával, ápolásával kapcsolatos munka támogatására, az ellátásuk színvonalának javítása érdekében végzett oktatási továbbképző és tudományos tevékenység lehetőségeinek javítására. A sérülések következményeinek csökkentését szolgáló felvilágosító- oktató munka támogatása.

Osztályunk tevékenységének rövid bemutatása:

A Dr. Manninger Jenő Baleseti Központ falai közt működő Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztály (AIBO) munkatársai az intézet 11 műtőjéből az aktuális betegforgalomtól függő számú műtőben, a sürgősségi osztályon és a VII. emeleten található 16 ágyas intenzív osztályon történő betegellátást végzik. Magyarország legnagyobb traumatológiai központjának részeként működő osztályunkon tökéletes csapatmunkában aneszteziológus orvosok, intenzív osztályos ápolók, aneszteziológus asszisztensek, gyógytornászok és ápolási asszisztensek dolgoznak a betegek mielőbbi gyógyulásáért.

Az intenzív osztályon évente több mint 500 beteget kezelünk. Az átlagos kezelési idő 7-8 nap, ami azt is jelzi, hogy sok súlyos állapotú beteg gyógyítását végezzük. Ezeknek a sérülteknek a jelentős hányada súlyos tudatzavarral, ill. kómával járó koponya-agysérült, vagy többszörös sérülést (ún. multi- és politraumatizációt) elszenvedett beteg. Betegeink közül a súlyos koponya-agysérülést, kiterjedt mellkasi vagy nyaki gerincvelői sérülést elszenvedettek alkalmanként hetekig tartó gépi lélegeztetésre szorulnak. Betegeink kisebb része posztoperatív állapotstabilizálás és megfigyelés céljából, valamint súlyos állapotot eredményező akut belszervi betegség miatt kerül felvételre.

Több területre kiterjedő egyetemi akkreditációnknak megfelelően részt veszünk a Semmelweis Egyetem magyar, német és angol nyelvű orvostanhallgatóinak, gyógytornász hallgatóinak gyakorlati képzésében. Évek óta részt veszünk a sérült ellátással kapcsolatos európai kutatásokban, tudományos munkában is.

Alapítványunk legfontosabb céljai, melyekre az anyagi támogatás felhasználás kerül:

• a munkánkhoz nélkülözhetetlen műszerek, felszerelések, berendezések beszerzése;

• a továbbképzések és az oktatás anyagi feltételeinek biztosítása;

• tudományos tevékenység támogatása;

Elnök: Dr. Fábián Orsolya